Še niste naš član? Registrirajte se, vpišite vašo člansko številko in koristite ugodnosti za člane ZSSS!

Moja pokojnina je moja pravica

Slovenija mora s spremembami pokojninskega in invalidskega zavarovanja prepričati Evropsko komisijo, da bo naredila ta del družbenega sistema vzdržen in ustrezen, sicer v okviru finančnega mehanizma Načrt za okrevanje in odpornost ne bo dobila evropskih sredstev, namenjenih okrevanju po pandemiji koronavirusne bolezni. K temu se je zavezala že prejšnja vlada, katerakoli za njo pa jo mora izpeljati. Izvesti torej mora pokojninsko reformo.

Stališča ZSSS oziroma izhodišča predsedstva ZSSS za pogajanja o pokojninski reformi pravijo, da je 40 let dela za polno pokojnino dovolj in da morajo biti pokojnine dostojne, torej takšne, da ne bodo omogočale le skromnega životarjenja, ampak človeka vredno življenje.

20. septembra letos so se na ministrstvu za delo končno začela tristranska pogajanja vlade in socialnih partnerjev o izhodiščih za sicer že lani napovedovano pokojninsko reformo. »Daljnega« 11. julija 2023 je namreč ministrstvo socialnim partnerjem posredovalo svoja izhodišča zanjo in napovedalo začetek pogajanj v septembru 2023. Pogajanja so se torej začela šele dobro leto pozneje. Omenjena zamuda pri začetku pogajanj seveda krajša čas za kakovosten socialni dialog o predlagani reformi. Minister za delo Luka Mesec je zato socialnim partnerjem ponudil intenzivno vsakotedensko pogajanje do marca 2025 po poglavjih reformnih izhodišč. Pogajalo se torej bo o izhodiščih. Predlog zakona naj bi bil spisan šele marca 2025 na podlagi rezultatov pogajanj s socialnimi partnerji. Za pogajalsko mizo sedi 35 predstavnikov vlade in obojih socialnih partnerjev, zastopanih v ekonomsko-socialnem svetu. Cilji reforme naj bi bila dolgoročna vzdržnost in transparentnost pokojninskega sistema ter dostojnost pokojnin. Kaj si kdo predstavlja pod temi cilji, bodo pokazala pogajanja. V skladu s poslovnikom pogajanj, ki ga je predlagal minister, bodo pogajalci ZSSS o poteku pogajanj v prvi fazi obveščali zgolj predsedstvo ZSSS. Kako bodo komunicirali z javnostjo po zaključku prve faze pogajanj, pa se bodo socialni partnerji z ministrom dogovorili v začetku januarja 2025.

Že vse leto pa lahko v okviru projekta Moja pokojnina – moja pravica v Delavski enotnosti, glasilu ZSSS, in na tem spletnem mestu, spremljate najrazličnejše prispevke o številnih s pokojninami in upokojevanjem povezanih temah ter intervjuje z relevantnimi sogovornicami in sogovorniki, tako iz sindikalnih kot tudi iz drugih vrst.

Rubriko sofinancira

Vabljeni k branju različnih prispevkov:

Osnovne informacije o upokojevanju v Sloveniji

Razvoj pokojninskega sistema

Primerjava pokojninskih sistemov

Pokojninska vrzel

In pogovorov s strokovnjaki:

Intervju: Lučka Böhm

Intervju: Marijan Papež

Intervju: Bernhard Ebbinghaus

Intervju: Francka Ćetković

Intervju: Mojca Žerak

Intervju: Igor Feketija

Berite, da ne boste rekli, da niste vedeli, in se pridružite sindikalnim vrstam, da bo tudi ta vaša pravica takšna, kot jo upravičeno pričakujete in si jo zaslužite.