Še niste naš član? Registrirajte se, vpišite vašo člansko številko in koristite ugodnosti za člane ZSSS!

ZSSS se je predstavila na sejmu zaposlitvenih priložnosti v Ljubljani

ZSSS se je skupaj s preko 250 različnimi organizacijami; od delodajalcev, institucij, društev do bolnišnic in socialnih zavodov, kot edina sindikalna centrala predstavila na današnjem sejmu zaposlitvenih priložnosti Zavoda za zaposlovanje RS (ZRSZ) v Ljubljani. 

Kot je na novinarski konferenci ob robu sejemskega dogajanja na Gospodarskem razstavišču povedala generalna direktorica zavoda Greta Metka Barbo Škerbinc, se na današnjem dogodku predstavlja prek 200 delodajalcev iz različnih dejavnosti – zdravstva, socialne oskrbe, trgovine, prometa, skladiščenja, gostinstva, državne in javne uprave ter uniformiranih poklicev različnih ravni zahtevnosti. Ti delodajalci, ki so ZRSZ v letu 2023 skupaj sporočili nekaj manj 22.000 prostih delovnih mest, prihajajo iz vse Slovenije, največ pa jih ima sedež v osrednjeslovenski regiji. »Na teh sejmih pokažemo, da so tudi doma dobra delovna mesta, da so dobri delodajalci, ki poleg plač, kot jih pač lahko zagotavljajo, veliko delajo tudi na skrbi za delavce, negujejo dobre delovne odnose, ponujajo fleksibilne oblike, možnost dela od doma,« je pomen takšnih sejemskih dogodkov osvetlila Barbo Škerbinc in dodala, da je iz današnjega obiska razvidno, da je ogromno motiviranih kandidatov za zaposlitev, ki iščejo priložnosti na trgu dela.

V okviru današnjega dogodka želijo po njenih navedbah osvetliti tudi notranje migracije oziroma fleksibilnost iskanja delovne sile znotraj Slovenije. Brezposelnost po državi namreč ni enakomerno razporejena, največ prostih delovnih mest je denimo v osrednjeslovenski regiji, ki je bila v zadnjih sedmih letih edina z večjim številom prostih delovnih mest kot delovno aktivnih prebivalcev. V osrednjeslovensko regijo po podatkih državnega statističnega urada na delo dnevno prihaja okoli 110.000 delovno aktivnih oseb iz drugih statističnih regij.

Predstavnici ZRSZ, predsednik državnega sveta Marko Lotrič ter državna sekretarja na MJU in MDDSZ, Jure Trbič in Igor Feketija so napovedali več podobnih zaposlitvenih sejmov pa tudi usmerjene državne ukrepe na področju zaposlovanja kadrov. Foto M. P.

 

»Ko govorimo o domačih delavcih ali pa delavcih iz tujine, ki jih skorajda moramo privabljati k sebi, je pomembno, da Slovenija postane privlačen delodajalec,« pa je izpostavil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija. Kot je dejal je bistveno odpravljanje ovir za zaposlovanje tujih delavcev ter v luči tega še pospešiti postopek izdaje enotnih dovoljenj za bivanje in delo. V zvezi s tem v sodelovanju z drugimi ministrstvi pripravljajo rešitve, v okviru zavoda za zaposlovanje pa bo letos ponovno zaživela informacijska točka za zagotovitev boljšega informiranja tujih delavcev, ki je sicer v preteklosti že delovala. Na ministrstvu za delo so sicer razočarani nad »vsakodnevnimi informacijami o zlorabah tujih zaposlenih pri nas, ker te uničujejo ugled Slovenije kot delodajalca in znižujejo možnosti za privabljanje delavk in delavcev v tujino. Tudi tu mora biti nadzor v prihodnje še učinkovitejši,« je poudaril Feketija.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič pa je ocenil, bodo na trg dela v prihodnjih desetletjih pomembno vplivali demografski trendi in tehnološke spremembe, kar od delodajalcev zahteva hitro odzivanje, predvsem od države, ki je največji delodajalec v Sloveniji. Opozoril je, da se s temi izzivi srečujejo v širšem javnem sektorju, ki zaposluje okoli 190.000 ljudi. »Težave imamo s privabljanjem strokovnjakov na določena specifična področja v javni upravi, zaznavamo tudi trend upadanja prijav na odprta prosta delovna mesta, tako pri položajih kot pripravništvu,« je orisal razmere in napovedal, da na ministrstvu pripravljajo novo strategijo za ravnanje s kadri v državni upravi.

Na stojnici ZSSS, v kleti Marmorne dvorane, nas lahko najdete danes, vse do 18.00.

V kletnih prostorih Marmorne dvorane sta se z gradivi, informacijami in drugimi vsebinami s področja delavskih pravic, predstavila Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in sindikat Mladi plus. Foto M. P.

 

Stojnica ZSSS je bila dobro obiskana, tako s strani mladih, mlajših kot starejših obiskovalcev. Foto M. P.