Še niste naš član? Registrirajte se, vpišite vašo člansko številko in koristite ugodnosti za člane ZSSS!

Evropski sveti delavcev – sodelovanje med kulturami in sistemi

Oddelek za izobraževanje Evropskega sindikalnega inštituta (Etui) skupaj s Sindikalno akademijo ZSSS in bolgarsko sindikalno organizacijo Podkrepa napoveduje novo izobraževanje, nov seminar, namenjen članicam in članom evropskih svetov delavcev in drugim predstavnikom delavk in delavcev, ki delujejo na področju (evropskih) svetov delavcev in predstavništva na mednarodni ravni.

To medkulturno usposabljanje bo potekalo od 24. do 26. oktobra 2023 v Ljubljani. V primeru večjega števila prijav iz Slovenije bo zagotovljeno tolmačenje v slovenščino, v nasprotnem primeru pa bo potrebno dobro znanje angleščine.

Prijave so mogoče do 15. septembra 2023, in sicer na tej povezavi.

Kaj pričakovati na izobraževanju?

Prvi koraki v vlogi člana evropskega sveta delavcev so lahko težki, marsikateri vidik se bo zdel precej nenavaden. Kolegi, ki prihajajo iz drugih držav, ne govorijo le drugačnega jezika, ampak prinašajo tudi svoje kulturno ozadje, svoj pogled na industrijske odnose, svoje navade in želje. Nekateri so pravi sindikalisti, drugi so lahko zelo povezani z vodstvom.

Ta raznolikost lahko privede do nesporazumov in celo do sporov med predstavniki ter predstavnicami delavcev. Pomembno se je zavedati, da mednarodno sodelovanje ni tekmovanje v tem, kdo ima boljši sistem ali kdo se lepše obnaša. Konec koncev imamo vsi isti namen, in sicer zagotoviti dostojne delovne pogoje za vse zaposlene. Da bi dosegli ta cilj, pa moramo razviti zaupanje, ki se začne z dobrim odnosom in medsebojnim razumevanjem.

Na izobraževanju se bomo posvetili različnim sistemom industrijskih odnosov v državah udeležencev in se s pomočjo primerov iz prakse naučili, kako povečati kulturno ozaveščenost ter olajšati komunikacijo.

Vljudno vabljeni!

Za dodatna vprašanja se lahko obrnete na elektronski naslov: izobrazevanje@sindikat-zsss.si.