Še niste naš član? Registrirajte se, vpišite vašo člansko številko in koristite ugodnosti za člane ZSSS!

»Ne drži, da minister dela prav vse, da se sindikati vrnejo za pogajalsko mizo. Minister glede tega ne dela prav ničesar!«

Objavljamo komentar predsednice ZSSS Lidije Jerkič, v katerem se je odzvala na besede ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, ki je ta teden dejal, da si zelo prizadeva(jo) sindikate znova vključiti v dialog z vlado. Kot je opozorila sindikalistka, slovenski sindikati niso bili vabljeni niti na srečanje ministrov in ministric za zaposlovanje in socialne zadeve EU, ki je v teh dneh potekalo na Brdu pri Kranju, še več, zanj so izvedeli od evropskih sindikatov, ki so bili nanj povabljeni. V nadaljevanju objavljamo celoten komentar. 

Oni dan preberem v časopisu: »Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj dela vse, da bi se sindikalne centrale vrnile za pogajalsko mizo v okviru ekonomsko-socialnega sveta (ESS), je povedal na neuradnem pogovoru z novinarji v Ljubljani. Pogoj za to sicer je, da se vzdržijo aktivnega sodelovanja na protivladnih protestih, je dodal

Nekaj dni pozneje še kar ne pridem do sape. Premetala sem vso elektronsko pošto, preverila vse pisemske pošiljke, povprašala vse sodelavce, pregledala vse, vključno z neznankini telefonskimi številkami, in ugotovila, da nisem ničesar zgrešila. In da minister ne »dela vsega«, ampak da minister ne dela prav nič za to, da bi se sindikalne centrale vrnile za pogajalsko mizo. Kjer je prostor za usklajevanje interesov, kot tudi pravi. Od dneva, ko smo obrazložili umik sindikalnih central in pogoje za vrnitev, se ne oglasi več. Edini napor za socialni dialog je zmogel predsedujoči ESS, pa tudi on ni uspel izbezati od vlade niti pišmeuhovskega odgovora. Še več, če hočemo nazaj za mizo, se moramo odpovedati pravici do protestov. Saj vemo, da ima ta vlada tozadevno težave še iz časa epidemije in da je moralo ustavno sodišče povedati, da gre za osnovno človekovo pravico. Verjetno bo moralo še kdaj in večkrat.

Celo Evropa si ne želi, da bi se novi slovenski duh razširil še kod drugje. No, razen tam, kjer ga že imajo. Ne tvegam nagradnega vprašanja, če veste, kje to je.
Njegova izjava je tako neverjetna, da se zdi celo nepotrebno pisati kakršenkoli komentar. Ker se zdi normalno, da razumevanje nekoga, katerega skrb med drugim je, da tudi država ostane demokratična, ne seže dlje od prepovedi protestov. Ne želim se naprej poglabljati v navedeno, ker je škoda časa. Argumenti do te vlade pač ne pridejo. Tako nekako prosto po nekem drugem ministru, lahko pa bi na tem mestu povedali kakšno o svinjah in biserih.
Ker torej na področju ESS in socialnega dialoga ni nič novega oziroma to zdaj v Sloveniji ne obstaja več, poglejmo še malo na Brdo. Da se bo tam odvilo srečanje ministrov za delo je bila novica, ki je do ZSSS prišla od sekretarja Evropske sindikalne konfederacije. In ne od domačega ministra. Na srečanju so socialni partnerji tudi sodelovali. Vendar le tisti, ki jih je povabila Evropa, domači tam pač nimamo mesta (saj veste, dokler protestiramo …). A ker je tudi nad bogom še vedno nebo (in na njem še kdo, ki boga lahko opazuje), smo se pač srečali s tistimi, ki so za to željo imeli. V prvi vrsti z evropskim komisarjem za delovna mesta in socialne pravice Nicolasom Schmitom in Luco Visintinijem, generalnim sekretarjem Evropske konfederacije sindikatov, ter s člani njunih kabinetov. In pričakovati je, da bo tema socialnega dialoga prav zaradi razbitin pri nas, postala osrednja teme evropske komisije. Celo Evropa si ne želi, da bi se novi slovenski duh razširil še kod drugje. No, razen tam, kjer ga že imajo. Ne tvegam nagradnega vprašanja, če veste, kje to je.
Lidija Jerkič, predsednica ZSSS