Še niste naš član? Registrirajte se, vpišite vašo člansko številko in koristite ugodnosti za člane ZSSS!

Odprli smo svoja vrata – poročilo

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je tudi letos v sklopu kampanje #mojsindikat 17. in 18. aprila odprla vrata vseh svojih sindikalnih pisarn.

V trinajstih slovenskih mestih (od Ljubljane, Maribora, Kopra, Novega mesta do Murske Sobote, Trbovelj, Slovenj Gradca, Kranja, Postojne) so bile naše strokovne službe na razpolago vsem, članom in nečlanom, ki so potrebovali rešitve za težave, ki jih tarejo. Odgovarjali smo tudi na vsa vprašanja v zvezi z delom ZSSS, naših sindikatov dejavnosti in strokovnih služb. V Ljubljani smo bili prisotni še na tržnici, in sicer na Adamič-Lundrovem nabrežju.

Skupno smo zabeležili nekaj čez 100 osebnih (obsežnih, konkretnih in zelo vsebinskih) svetovanj, zaznali pa smo tudi porast telefonskih klicev in različnih vprašanj prek družbenih omrežij. Na stojnici v središču Ljubljane se je ustavilo več kot 100 ljudi, nekatere od njih smo potem napotili naprej, na pravno svetovanje, sicer pa smo se pogovarjali, svetovali, promovirali, pridobili nove kontakte …

Obiskovalke in obiskovalci so prihajali z zelo konkretnimi vprašanji: pregledovali smo pogodbe o zaposlitvah in obračune plač, delovne čase (urnike), prinesli so nam v pregled odpovedi zaposlitve, odločbe zavoda za pokojninsko zavarovanje in dohodninske odločbe. Marsikdo se je zanimal o svojih pravicah, tako so preverjali višine regresa, jubilejnih nagrad, minimalne plače, pravice iz naslova brezposelnosti … Nekaj vprašanj se je nanašalo tudi na pomoč ob neizplačilu plač, druga pa so bila povezana tudi z delom sindikatov: kaj in kako počnemo, komu in kdaj pripada solidarnostna pomoč in podobno. Oglasili so se tudi naši stari člani in članice ter z nami podelili vtis ali dva in komentar našega dela. Posebej velja izpostaviti tudi veliko število vprašanj v zvezi s (pre)nizkimi pokojnin in (ne)upoštevanjem let delovne dobe. Sploh na stojnici v Ljubljani, kjer se je na nas obračalo več starejših kot sicer, se je omenjena tema (kot tudi sicer) izkazal kot ena od najbolj problematičnih.

Spodaj dodajamo še nekaj foto utrinkov.

Dalmatinova, Ljubljana

 

 

Na tržnici.

Murska Sobota

Maribor

Ptuj